מבט מקרוב: איך מפקדים על צוללת? מבט מקרוב: איך מפקדים על צוללת?

מבט מקרוב: איך מפקדים על צוללת?

ברית אלמוג

רגע לפני שהצוללת החדשה אח"י רהב מגיעה לחופי הארץ, ניסינו להבין כיצד מפקדים על כלי המלחמה הכי גדול ומתקדם בצה"ל

בעוד צוללת שוהה במעמקי הים בשטח עוין, אירוע לא צפוי קורה. מיד נכנס צוות הצוללת ל'עמדות קרב', ומתכונן לעתיד לבוא. במרכז הצוללת נמצא המפקד, מקבל את האינפורמציה מכל מפקדי המחלקות ומחליט מה יש לעשות. תיאור זה נשמע כמו כוננות לקרב של כל יחידה צה"לית, אך למפקד צוללת אין את הפריבילגיות של מפקד רגיל. אין לו מפקד שאומר לו כיצד לפעול בקשר, אין לו סיוע באש במקרה הצורך ואין לו על מי לסמוך מלבד על עצמו ועל הצוות המיומן שלו.

כאשר צוללת מפליגה בים היא עצמאית. יש לה יעד והגדרת משימה, ומשם והלאה זה כבר נתון בידי הצוות ובהחלטות המפקד. ההפלגות ליעדים מרוחקים ועוינים, יחד עם החשאיות הנדרשת ותוואי הפעילות התת ימי יוצרים צורך בבידוד של הצוללת מהעולם, ולכן מפקד הצוללת הוא הפיקוד העליון. הוא מתנהל בידיעה שהוא לבד והצוות תלוי בו, עצמאות חריגה בנוף הצבאי.

"לצוללת יש הרבה יותר עצמאות, כמפקד אין לי אפשרות להתייעץ עם החוף בזמן אמת ולכן אני והצוות עובדים לבד", מסביר מפקד צוללת אח"י דולפין, סא"ל א'. "ניתוק, עצמאות, המרחק בעומק הים והבדידות, כולם מאפיינים של הפעילות שלנו וכמפקד אלו האתגרים שעמם אני מתמודד. לכל מפקד יש את ספריית הזיכרונות והחוויות שלו שמאפשרת לו לפעול ברגע האמת. כמפקד צוללת אתה מתחיל מלמידת כל הנהלים וההוראות, אבל המומחיות שלנו כצוללנים היא מלחמה באי-ודאות, ולכן החלטות המפקד הן תמיד בתחום האפור".

 

עצמאות הפיקוד

אז מה עובר מפקד בזמן הפלגה? הוא מתכלל את הפעילות, נותן הנחיות כלליות לגבי הפעילות היומית, מנהל את הפעילות השוטפת וכמובן מוביל את הצוות בעת אירוע מבצעי או חדירה למגע עם האויב. "המשימה שלי היא להוביל את האנשים הכי טובים למשימה ולבצע אותה באופן מוצלח", אומר סא"ל א'. "העוצמה של צוללת היא הצוות שלה. אנחנו עובדים לבד, והכוונה שלי היא להכווין את הצוות אבל לתת לכל לוחם להפעיל שיקול דעת, כך שיהיה לי פנאי לשלוט בהכןול ולחשוב מה הלאה. להיות מפקד צוללת זאת למידה אינסופית, שמשלבת בין המון ניסיון לבין הבנה שעליך להמשיך וללמוד לאורך כל התפקיד".

המסלול לפיקוד על צוללת אינו פשוט, או קצר. הוא מתחיל בהחלטה לצאת לפיקוד, שכוללת מעבר ועדת איתור בראשות מפקד זרוע הים, ורצון להתחייב למסלול מבצעי מאתגר. לאחר מכן מתחיל המסלול לפיקוד בשנה של לימודים טכניים, הכוללים הכרות מעמיקה של המפקד עם כל אחת ממערכות הצוללת. לאחר כשנה מתחיל השלב הטקטי הבסיסי, הכולל למידת הנהלים ותורת הלחימה של הצוללת, מניווט לאיסוף מודיעין ועד לתקיפה. בסיום שלב זה עוברים לשלב המסכם, הנקרא גם טקטי מתקדם, הכולל התמודדות עם סימולציות רבות של החלטות פיקודיות שיש לבצע במהלך חוסר ודאות מבצעית. לאחר מכן מוסמכים לפיקוד, הופכים למשנה למפקד (כמו התמחות) לתקופה נוספת וכאשר ישנו צורך מבצעי בשייטת הצוללות למפקד אז מקבלים את הפיקוד על צוות הצוללת. תהליך הפיקוד אורך שלוש שנים, ועוברים אותו רק המוכשרים והמתאימים ביותר.

במהלך הפלגה יש חוסר-ודאות תמידי. גם לאחר למידת הנהלים והכרות מעמיקה עם תוואי הפעילות, מגיע המפקד תמיד לנקודה בו הוא צריך להפעיל שיקול דעת ולהחליט מה הלאה. "התמודדות בים היא שילוב בין כל הדברים המוכרים בידי מהלך אחד", מסביר רס"ן א', המתמחה לפיקוד על צוללת. "כאשר יש לי בעיה טכנית בצוללת, ספינה שמתקרבת אלי ויעד להגיע אליו בתאריך נתון, הנהלים מיועדים להתמודדות עם כל בעיה כשלעצמה, ולכן עלי לייצר את הפתרון המבצעי המוצלח ביותר, שהוא התפשרות בין כל הפרמטרים ויצירת מענה מבצעי הולם".

 

פיקוד מתוך חברות

פיקוד על צוללת כולל אתגר אנושי, נוסף על התגרים הטכנולוגיים והטקטיים. צוות של צוללת מונה עשרות אנשים, השוהים זה עם זה לאורך ימים מתחת למים, בלי פרטיות ובלי אפשרות לחמוק זה מזה. המפקד הוא חלק מהצוות, הוא מכיר את כולם וחווה את הצוות כשותף פעיל בו. ההכרות שלו עם חייליו היא טוטלית ועמוקה, מתוך הבנה שהצוות מכיל את אוסף האנשים האיכותי ביותר.

"פיקוד על צוללת הוא פיקוד של ראשון בין שווים", מספר רס"ן א', "איכות חברי הצוות היא ברמה הגבוהה ביותר. זה פיקוד מורכב ושונה, הכולל עצמאות קיצונית ואמון עמוק. הצוות בצוללת חווה את מה שעובר על המפקד, אם הוא בלחץ זה מחלחל לצוות, אם הוא עייף כולם מרגישים את זה, ולכן כאשר המפקד שומר על קור רוח הוא יוצר שקט אצל שאר חברי הצוות. פער הגילים והניסיון בין קציני המחלקות למפקד הוא 8-10 שנים, ותפקיד המפקד הוא להעצים אותם כך שיוכלו להתפתח תחתיו ולהמשיך ללמוד, מתוך הבנה שהם חכמים ומקצוענים בתחומם אבל יש להם לאן לצמוח".

ההכרות העמוקה של הצוות עם המפקד היא דו צדדית. כמו שהמפקד מכיר את צוותו, כך הצוות מכיר את המפקד. "כל אחד בצוללת, בפקט המפקד, חשוף לגמרי על כל חזקותיו וחולשותיו", סיכם מפקד צוללת אח"י דולפין, סא"ל א', "יש לי צוות שהוא חלק ממני ואני חלק ממנו, וזאת מערכת יחסים קרובה שאין במקומות אחרים. מבחינתי חלק מהפיקוד זאת יצירת מערכת יחסים בין אנשים שנועדה לאפשר את הצלחת המשימה. רמת ההכרות שלנו מאפשרת לקצינים שלי להבין מה אני רוצה אפילו מהינף יד. אנחנו לומדים להשלים זה את זה, לעזור אחד לשני כך שהכול יעשה על הצד הטוב ביותר. זה אמון שנוצר מהאחווה שלנו מתחת למים. כמפקד צוללת אני עצמאי ויש לי אחריות גדולה, אבל אני לא פועל לבד וכולנו שווים בפני המשימה".

loading...