בקיץ הזה תלבשו לבן בקיץ הזה תלבשו לבן

בקיץ הזה תלבשו לבן

דריה לוסטיגר

בטקסי סיום, באירועים מיוחדים ובימי זיכרון נצבעת זרוע הים בצבע לבן בוהק. מאז ומתמיד בלטו חיילי הזרוע במדיהם הייחודיים, אבל האם עצרתם פעם לחשוב למה דווקא לבן?

מהצי הבריטי המלכותי ועד הצי ההודי, כוחות ימיים רבים בכל רחבי העולם מקפידים על מכנה משותף אחיד: סט של מדים לבנים. כמוהם גם הצי האמריקאי, הצי הצרפתי והצי האיטלקי מצטרפים לשורה ארוכה של ציים בינלאומיים שמתהדרים במדים הלבנים המסורתיים.

גם בזרוע הים הישראלית - כבר במלחמת העצמאות החליט דוד בן גוריון שחיל הים יצטייד במדים לבנים למשרתיו, על מנת לייצג את ישראל בכבוד בין שאר ציי העולם.

כשניסיתי לענות על השאלה מדוע חילות ים מכל קצוות הגלובוס לובשים מדים לבנים, גיליתי שאין לכך תשובה ברורה אחת. מסורת המדים הלבנים מושרשת כל כך עמוק בתוך ההיסטוריה הימאית, שקשה לגלות את מקורותיה.

יש הטוענים שהצבע הלבן מסמן את השלום, או את שילוב שבעת הימים (לפי חוקי הפיזיקה, אור לבן הינו שילוב של שבעה אורות בצבעים שונים). ואולי אנחנו לובשים מדים לבנים היום פשוט כי פעם היה הכי קל לייצר מדים מכותנה לבנה?

למרות הספק האופף את ההשערות הרבות, בחיפושיי נתקלתי בזוג סיבות החוזרות על עצמן באופן עקבי במקורות השונים:

הסיבה הראשונה - נראות ומשמעת

כל מי שעבד פעם על ספינה יודע שמדובר בעסק מלכלך. ציים שרוצים להתפאר בניקיון הספינות ומשמעת החיילים שלהם, לובשים מדים לבנים עליהם אי אפשר להסתיר אף לא לכלוך קטן. כך כל צי שרוצה להציג את עצמו כממושמע, מלביש את חייליו במדים לבנים ונקיים.

בטקסי סיום, באירועים מיוחדים ובימי זיכרון נצבעת זרוע הים בצבע לבן בוהק. מאז ומתמיד בלטו חיילי הזרוע במדיהם הייחודיים, אבל האם עצרתם פעם לחשוב למה דווקא לבן?
הסיבה השנייה - כי לפעמים חם מדי!

בגדים בצבעים בהירים, ובייחוד בצבע לבן, מחזירים את אור השמש ובכך מסייעים ללובש אותם להתקרר ביום חם. יתכן שזאת הסיבה שבציים רבים, כמו הצי האמריקאי, הצרפתי והאיטלקי, המדים הלבנים נחשבים למדי הקיץ. באנגליה למשל, הוחלט כבר בשנת 1877 כי קצינים המשרתים באזורים טרופיים ילבשו מדים לבנים.

השערות כאלו מלמדות אותנו מדוע המדים הלבנים היו שימושיים עבור הציים השונים בעבר, אבל רובן כבר אינן רלוונטיות לימינו אנו. למרות זאת, הצבע הלבן ממשיך לאפיין את ציי העולם וביניהם זרוע הים, ולבלוט בכל טקס צבאי.

"את המדים הלבנים נהוג ללבוש בעיקר בטקסים או קבלות פנים רשמיות", מספרת רס"ן ליבאת שובל, ראש מדור ביקורים ופרוטוקול בענף קשרי חוץ בזרוע הים. רס"ן שובל משרתת בתפקידה כבר 10 שנים, והיא אחראית על כלל הביקורים שמגיעים לזרוע הים - החל מאזרחים ותלמידי בתי ספר ועד לאישים חשובים כמו ראש המטה הכללי, בכירים מהממשל הישראלי או בכירים מחילות ים בינלאומיים.

עוד היא מסבירה שבקרב חילות הים הזרים, קיימת הקפדה מיוחדת על תחום הייצוגיות והרשמיות. "בשונה משאר הצבא, זרוע הים עומדת בקוד ייצוגיות בינלאומי דקדקני מאוד המאפיין את כלל הציים מרחבי העולם. יש המון נקודת דמיון בין הציים, למשל במדי העבודה, וגם במדים הלבנים וכובעי הקסקט שחובשים הקצינים".

קוד הלבוש המשותף הוא רק חלק ממערכת שלמה של כללים והליכות המאפיינים את כלל חילות הים. הידעתם שכל ציי העולם עונדים דרגות פחות או יותר זהות? "אם אני הולכת למפגש בינלאומי וקצין מצי זר רואה שיש לי פלאפל על הכתף, זה לא אומר לו כלום. לכן כשאנו שולחים נציגים לחו"ל, נדאג לתפור להם באופן מיוחד את הדרגות המתאימות".

בנוסף לכובעי הקסקט שכולנו מכירים ולנעליים הלבנות אותן לובשים משרתי הקבע בעשור האחרון, ניתן לראות גם חגורות לבנות תואמות אצל כלל הקצינים והנגדים בזרוע הים. פרטים כאלו מוספים להתעדכן ולהשתנות מאז קום חיל הים ועד היום, לפי צרכי המשרתים אך גם בהתאם לסטנדרט הלבוש הימי.

עוד כתבות בנושא

loading...