המורשת לעולם נשארת המורשת לעולם נשארת

המורשת לעולם נשארת

שקד טוביס

"עם שאינו זוכר את עברו - ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל" אמר האלוף יגאל אלון. מתוך תפיסה זו, המושתתת בצה"ל מראשיתו, קמו לאחרונה מרכזי למידה חדשים ואתר מורשת, אשר ינחילו למשרתי הזרוע את תולדות זרוע הים ומורשתם של היחידות השונות

 

באדיבות ארכיון מוזיאון ההעפלה וחיל הים

מי שרוצה למצוא לו מודל לחיקוי, לקחים ומוסרי השכל ושיעורים לחיים, פונה לספרי ההיסטוריה. בשייטת 13 יודעים זאת, ולכן הרימו את הכפפה ופתחו מרכז למידה ומורשת, למען לימוד אירועי העבר ושימור ההיסטוריה הייחודית של היחידה החשאית. זהו מרכז הלמידה והמורשת הראשון מתוך שלושה אשר יקומו בשנה הקרובה בזרוע הים, שכן שייטות 3 ו-7 החלו בתהליך התכנון להקמת מרכזי למידה ומורשת משלהן.

הרעיון הובא לראשונה על ידי אלוף במיל' רם רוטברג, לשעבר מפקד זרוע הים, ואל"ם במיל' א', אשר שימש כמפקד פלגת המודיעין בשייטת 13. השניים דנו רבות בחשיבותן של תהליכי למידה ארגוניים, צלילה למורשת קרב וחיזוק זהות היחידה בקרב משרתיה. הם הבינו כי מרכז למידה שכזה, יכול להשרות רוח ערכית בקרב הלוחמים ואף לשפר את ביצועיהם המבצעים. עקב זאת, הם פנו בשנת 2019 למפקד זרוע הים הנוכחי, אלוף דוד סער סלמה, שהיה אז ראש מספן מטה. "הסברנו לו את תפיסתו החינוכית בהפיכת ההיסטוריה לכלי עבודה ממשי, שלא נועד להאדרת העבר בלבד אלא גם ללמידה בהווה", מסביר אל"ם במיל' א'. "הוא נתן לנו את ברכתו ותמיכתו, וכעת הרעיון מגיע לידי מימוש".

ערב חנוכת מרכז הלמידה והמורשת של שייטת 13 התקיים בנוכחותם של מפקד זרוע הים, אלוף דוד סער סלמה, ראשי המספנים, מפקדי הבסיסים, מפקדי שייטות ובכירי עבר. במעמד המיוחד הזה אמר מפקד זרוע הים, אלוף דוד סער סלמה: "רוח זרוע הים שזורה באירועי העבר, אשר מקנים לנו את הזכות וההזדמנות לספר, ללמוד, ללמד ולבנות". אל"ם במיל' א' הוסיף: "מורשת זה לא מה שהיה, אלא מי אני היום לאור מה שקרה". 

 

"במרכז שלנו מסופר סיפור שנע בכל שנותיה של היחידה מיום הקמתה ועד ימינו אנו", אומר אל"ם במיל' א', המפעיל והאחראי כיום על המרכז, אשר ניכר באופן דיבורו שהיחידה הינה חלק שורשי ומהותי בזהותו. "במרכז גם מוצגות דילמות פיקודיות, ערכיות ולוגיסטיות, והן מונגשות לכל חייל על פי התפקיד והשלב בו הוא נמצא", הוא מחדד. "בנוסף, ניתן למצוא כאן מסמכים, תמונות, חפצים, סרטי עדות ואפשרות ליצירת קשר עם גורמים רלוונטים".

בציר משלים, קצינת המורשת של זרוע הים, סגן יהלי שקרוב רייסר, מציינת בימים אלו את פתיחתו של אתר המורשת הרשמי של הזרוע, אשר זמין לכל המשרתים בפלטפורמת הרשת הצבאית. "האתר פתוח ונגיש לכל המשרתים על שלל התפקידים ודרגותיהם, אך ישנו ערך רב בשימוש האתר על ידי המפקדים, משום שהם האמונים על הנחלת הערכים הזרועיים לחייליהם", היא אומרת. "הם אלו אשר שוזרים את קשר השייכות והחיבור לאנשי ואירועי זרוע הים".

 

האתר נפתח יחד עם ציון 74 שנים ליום הקמתו של השירות הימי, והוא עתיד לעלות גם ברשת האזרחית, שם יהיה ניתן למצוא רשימת מרצים, מידע מהימן, תמונות, סרטונים וכ-20 מערכי שיעור בנויים אשר נכתבו בעזרת אנשי מילואים. האתר הוקם בשיתוף יחידת ממר"ם וענף לומ"ר (לוחמה מבוססת רשת) בזרוע הים. "זהו חלק ממהלך כלל-צה"לי שהרמטכ"ל מוביל, על מנת לחזק את רוח הלחימה ואת תחושות החיבור והקשר", מסבירה סגן שקרוב רייסר. "כחלק מגישה זו הוקמה גם יחידת 'מעבירי הלפיד', אשר לזרוע הים יש בה כ-100 נציגים - זוהי יחידה המאגדת לוחמי עבר שרוצים לבוא ולספר את סיפורם האישי, ולשתף דילמות וקשיים אישיים עימם התמודדו בשירותם הצבאי", היא מרחיבה.


מורשת שונה מהיסטוריה - היא מוסיפה להיבט האובייקטיבי את החוויה האנושית, ובכך מעמיקה את המשמעות ואת הפקת הלקחים. "ההבדל הוא שאנחנו לא קוראים עובדות יבשות - אנחנו מספרים סיפור אישי, אנושי ומקצועי, מתוך המקום האינטימי והסודי ביותר", מסכם אל"ם במיל' א'.

 

loading...