הכשרת הצוללן מעיניי הפסיכולוגית הכשרת הצוללן מעיניי הפסיכולוגית

הכשרת הצוללן מעיניי הפסיכולוגית

מור פרסקי

רב-סרן מ', הפסיכולוגית של בית ספר צוללן, נותנת לנו הצצה להכשרת הלוחמים בצוללות

קורס צוללן הוא אחד מהקורסים המורכבים ביותר במערכת הצבאית. הלוחמים שמסיימים את ההכשרה עוברים שלבים מאתגרים אשר מכינים אותם לשירות משמעותי ומאתגר. במהלך ההכשרה נחשפים החניכים למצבים המפתחים אצלם חוסן מנטלי ופיזי גבוה במיוחד. מטרתו - להכין אותם באופן המיטבי לשירות בעומק הים.
רב-סרן מ', הפסיכולוגית של בית ספר צוללן, נותנת לנו הצצה להכשרת הלוחמים בצוללות
(צילום: דוברות זרוע הים)
כבר בשלבי המיונים הראשונים, נבחרים מועמדים בעלי תכונות אופי מסוימות שיאפשרו להם להתמודד עם האתגרים הרבים של שירות כל-כך מאתגר. במהלך המיונים, מלווה את הצוות פסיכולוגית המיועדת לאבחון וליווי הנכנסים לשירות. תפקידה הוא לאתר את המלש"בים המתאימים ולהתאים את ההכשרה לפי הצרכים הנדרשים מלוחם בשייטת הצוללות, תוך הבנת הקשיים והאתגרים בהם החניכים בקורס יעמדו במהלך ההכשרה ובהמשך גם בשירות.

 

רס"ן מ', פסיכולוגית בית ספר לצוללן הגיעה לשייטת לפני כשנתיים, בתפקידה הנוכחי, מלווה את ההכשרות המתקיימות בבית ספר צוללן, ומשתתפת בתהליך המיון וההכשרה. "תפקידי בכוח הוא לאפיין את הליך ההכשרה בפן המנטלי ולוודא שהמלש"בים שמגיעים לקורס, מתאימים לתפקיד" מספרת וממשיכה; "בין היתר, ישנו צוות פסיכולוגים הלוקחים חלק בליווי המנטלי של החניכים במהלך ההכשרה ומסייעים להם להתכונן נפשית לאתגרים שצפויים להם בשירות".

(צילום: דוברות זרוע הים)
"צוללנים הם לוחמים בעלי יכולות קוגניטיביות גבוהות, בעלי יכולת למידה גבוהה," מוסיפה. "הלוחמים בשייטת נדרשים ללמוד כל הזמן, הצוללת היא אמל"ח (אמצעי לחימה) מאוד מורכב, והלמידה עליה אינה פוסקת. הצוללנים הם אנשי צוות מצוינים - מעבר לצורך לעבוד בשיתוף פעולה, דרושה להם רעות ויכולת להיות חברים טובים. חשוב שתהיה להם אכפתיות זה כלפי זה. במהלך המיונים וההכשרה, זה משהו שמתבטא באופן ברור. חוסן מנטלי הוא אחד הדברים המרכזיים שאנחנו מפתחים אצלם במהלך ההכשרה, כי הם לוחמים מסוג אחר. הם צריכים חוסן עצום, במיוחד במבצעים שהם לוקחים בהם חלק. בנוסף, הם בעלי משמעת עצמית גבוהה, מקצועיות ודייקנות".

הליך המיון וההכשרה

הליך המיון לשייטת 7 מורכב ממספר שלבים וסדרת מבחנים הבודקים את הפן הפיזי והאישיותי של המתמודדים. השלב המרכזי בהליך המיון הוא הגיבוש, במהלכו, אנשי מילואים שהיו לוחמים בשייטת מעריכים את יכולות המלש"בים. המיועדים לגיבוש מגיעים לאחר יום סיירות.

רס"ן מ' פוגשת את הלוחמים במהלך המיון הפסיכולוגי. היא לוקחת חלק בבניית המבחנים כך שיתאימו למטרות המיון, תוך דיוק בבחירת המועמדים. את ההכשרה סגל המפקדים בונה על-פי הצרכים המקצועיים והפסיכולוגים שדורשת השייטת והמנטליות שבה. "במהלך ההכשרה אנחנו מתמקדים ביכולת של הלוחם לפתח חוסן מנטלי ולהיות מסוגל להתמודד עם מצבים קיצוניים", מסבירה.
הליך המיון וההכשרה
(צילום: דוברות זרוע הים)
במידה וישנם לוחמים בהכשרה המתקשים בתחום מסוים במהלך הקורס, רס"ן מ' ומפקדיהם פועלים בשיתוף פעולה על מנת למצוא דרכים לשפר את תוצאותיהם. "לוחם בצוללת חייב להיות מקצועי ומדויק על-מנת שיוכל להתמודד עם האחריות הגדולה המוטלת על כתפיו, לדעת לקחת כל משימה ברצינות ולעשות אותה בצורה הטובה ביותר", מציינת.

אתגרים, הצלחות - ומה שביניהם

"האתגר הגדול ביותר שלנו הוא למצוא את האנשים המתאימים לתפקיד. לעיתים קשה לזהות את כל התכונות הדרושות כבר בשלב המיון הראשוני. זה לא מנבא בצורה מושלמת, וכמובן שאין לנו אפשרות לבחור בצורה מושלמת. כשחניך עובר את המיונים, אנחנו יודעים שיש לו פוטנציאל, אבל לא תמיד זה מתאים. זה האתגר - לדעת לאזן בין טובת החניך לבין טובת המערכת ובסופו של דבר טובת המשימה וביטחון המדינה הוא המטרה הנעלה".

במהלך ההכשרה, לפעמים מתברר שלמרות כל המאמצים, חניך לא מצליח לעמוד בדרישות. "ברגעים כאלו, אנחנו צריכים לקבל החלטות קשות, ולהבין מתי הזמן להפסיק את השתתפותו של החניך בקורס", אומרת. "זה תמיד קשה, יש להם מוטיבציה גבוהה ובמובן מסוים את מרגישה שאת 'מנפצת' עבורם את החלום, אבל התפקיד שלנו בסופו של דבר הוא להכשיר את הצוללנים המתאימים ביותר לשייטת".

אתגרים, הצלחות - ומה שביניהם
(צילום: דוברות זרוע הים)
המפקדים, שמלווים את החניכים כמעט כל הזמן, אחראים לזיהוי קשיים ואתגרים אצל החניכים. אם צץ קושי מסוים, הם מתייעצים עם רס"ן מ' ויחד הם מנסים למצוא דרכים להתגבר על האתגרים ולחזק את החניך. "לעיתים, אחרי כל המאמצים, לא ניתן לעזור לכולם," מבהירה. "אם חניך לא עומד בסטנדרטים המקצועיים, אחרי כל התמיכה והעזרה, לא נוכל להמשיך איתו".

ההכשרה המאסיבית דורשת מהלוחמים לפתח לא רק מיומנויות טכניות ומקצועיות, אלא גם חוזק מנטלי, אינטליגנציה חברתית ורגשית, הסתגלות וקליטה מהירה ומעל הכל - יכולת עבודה בצוות. "ההכשרה כוללת לא רק אתגר פיזי, אלא גם אתגרים חברתיים ופסיכולוגיים," מסכמת רס"ן מ'. "הם לומדים איך להתמודד עם סיטואציות קשות, איך לתת ולספוג ביקורת, ואיך להיות לוחמים טובים יותר ואנשים טובים יותר".

עוד כתבות בנושא

loading...