מה נשתנה – גרסת הסטי"לים מה נשתנה – גרסת הסטי"לים

מה נשתנה – גרסת הסטי"לים

מעיין לנגה

לרגל חג הפסח, לקחנו מבט לאחור לעבר הפיתוחים שעברו ספינות הטילים במרוצת העשורים

שייטת ספינות הטילים היא כוח לחימה מרכזי בזרוע הים, ומאז השקת ספינת הטילים הראשונה אח"י מבטח לפני כ-53 שנה, היא התפתחה ושודרגה ללא הרף במגוון תחומים - מתורת הלחימה הייחודית ועד ספינות הטילים עצמן, שעברו שינויים מהותיים והפכו לכלי לחימה מהמתקדמים ביותר במזרח התיכון.

"לפני עידן ספינות הטילים, חיל הים הישראלי הורכב מאוסף של כלי שיט כמו משחתות, צוללות וספינות טורפדו, שהיו כלים ישנים יותר ופחות מפותחים בהרבה ממה שאנחנו רואים היום", מספר תא"ל (מיל') אריה רונה, מפקד שייטת 3 וראש מספן מודיעין בדימוס.

"עם התעצמות החיל והצורך במילוי משימות מורכבות יותר בכלל הזירות, חיל הים החל לבסס את כוחו המבצעי על ספינות הטילים - תחילה עמדו לרשותנו ספינות שהגיעו משרבורג שבצרפת, מסוג סער 1, 2, ו-3", מפרט תא"ל (מיל') רונה.

לרגל חג הפסח, לקחנו מבט לאחור לעבר הפיתוחים שעברו ספינות הטילים במרוצת העשורים

"בעידן הראשוני ההוא ספינות הטילים היו חמושות בטיל בשם 'גבריאל', שפותח בארץ עבור חיל התותחנים ואנחנו עשינו בו שימוש ימי. לאורך השנים הטיל עבר שיפורים ופיתוחים רבים", הוא משחזר.

״למרות של'גבריאל' היה טווח קצר יותר מלטיל שעמד ברשות האויב, תורת הקרב הייחודית של שייטת 3, שפותחה על ידי תא"ל (מיל') הדר קמחי, עמדה לצידנו ואפשרה לנו לחוות הצלחות מבצעיות רבות, כשדוגמה בולטת היא קרבות הטילים של מלחמת יום הכיפורים. עם זאת, בשנת 1973 יצא טיל ה'גבריאל' משימוש ופינה מקום לטילים מתקדמים יותר".

עם התפתחות הטכנולוגיה השתנו גם האיומים שעמדו בפני השייטת, וספינות הטילים התעצמו בהתאם. "המעבר מספינות שרבורג לספינות מסוג סער 4 וסער 4.5, היוותה קפיצת מדרגה משמעותית לעת ההיא", נזכר תא"ל (מיל') חזי משיטה, גם הוא מפקד שייטת 3 וראש מספן מודיעין בדימוס.

"ספינות הטילים החדשות יותר התאפיינו במספר פיתוחים שהעניקו להן יתרונות מבצעיים ברורים. הן גדלו באורך וברוחב, כך שיכלו להכיל מספר רב של לוחמים, אמצעי לחימה משוכללים ומערכות שונות. כמו כן, מכלי הדלק הגדולים שלהם אפשרו הפלגות ממושכות ופעילות מבצעית ימית ארוכה יותר באופן משמעותי", הוא מוסיף. "בנוסף, הספינות החדשות הציגו מסוגלות לעמוד בפני מצבי ים ומזג אוויר קיצוניים".

"אותם פיתוחים בלתי פוסקים בספינות הטילים ובאמצעים השונים שהותקנו עליהם אפשרו לנו לשמר עליונות מבצעית בפני מדינות המזרח התיכון. חיל הים הפעיל אמצעי לחימה מהיקרים והאיכותיים שקיימים בצה"ל, והצטייד במערכות ההגנה והתקיפה המתקדמות ביותר כדי לאפשר יכולת תקיפה מדויקת ויכולת סיכול פגיעה גבוהה, וכך הוא מוסיף לעשות עד היום", מחדד תא"ל (מיל') משיטה.

ספינות הסער 4 היו בזמנן פורצות דרך ולקחו חלק במבצעים חשובים ביותר בהיסטוריה של שייטת 3. למרות זאת, אתגרי הזירה המשתנים במהירות העלו צורך לספינת טילים מתקדמת אף יותר שתוכל לתת מענה מיטבי לכל תרחיש - לשם כך פותחו ספינות מדגם סער 5.

"הגעת ספינות הסער 5 היוותה מעבר לתפיסת לחימה שונה לחלוטין. מדובר בכלי משמעותית יותר גדול, שכל תכנונו שונה מהספינות שקדמו לו״, מסביר סא״ל עומרי אברבוי, מפקד ספינת הטילים אח״י אילת.

״ספינה מדגם סער 5 מסוגלת לבצע מספר רב של משימות מורכבות בו זמנית, ומציגה ורסטיליות, גמישות וכושר עמידות גבוהים. כל היכולות המדהימות הללו שמות את ספינות הסער 5 בחזית כל משימה זרועית".

"לוחמי ספינות הסער 5 עוברים הכשרה קפדנית מאוד כדי לבצע את תפקידם. בשיתוף פעולה נרחב עם כלל ספינות הטילים של שייטת 3, אנחנו עובדים מסביב לשעון על מנת לקלוט ולהתמקצע באמצעי לחימה חדישים ותורת לחימה יוצאת דופן", הוא אומר.

"אנחנו משקיעים את מירב המאמצים כדי להמציא את עצמנו מחדש ולתכנן מענה לכל איום שעתיד לבוא, ובכך אנחנו מוכנים תמיד לבצע כל שיידרש מאיתנו בכל תרחיש", מבהיר סא"ל אברבוי.

"ספינות הסער 6, שעתידות להגיע בעתיד הקרוב למדינת ישראל, צפויות להעצים את כוחות שייטת ספינות הטילים וזרוע הים כולה ביכולות שטרם נראו כמותן בצי הישראלי", הוא מדגיש.

״הספינות הללו יציגו שדרוג בכל ההיבטים ובכל מערכת לחימה. בזכות ההתפתחות הבלתי פוסקת שלנו בספינות הטילים עצמן, באמצעי לחימה ובתורת הלחימה, שייטת 3 תמשיך להגן על הגבולות הימיים של מדינת ישראל ולאפשר שקט ועליונות מבצעית בכל הזירות", מסכם סא״ל אברבוי.

עוד כתבות בנושא

loading...