מעל ל- 90% ממערכות הלחימה על סערי ה- 6 פותחו בישראל - בואו לשמוע מה הן מסוגלות לעשות
במהלך השנים האחרונות מתבצע בזרוע הים תהליך של התחדשות והיבנות אשר במסגרתו, ארבע ספינות המגן מדגם סער 6 הצטרפו לצי הישראלי. מרגע הגעתן, החלה משימת מבצוע הספינות והפיכתן לכשירות ללחימה על ידי התקנה ושילוב של מערכות לחימה מתקדמות. החודש נערך ניסוי סנסורים מקיף שמטרתו הייתה לוודא את תקינותן של המערכות ושילובן בארסנל מערכות הלחימה של ספינות סער 6.
"התפקיד שלנו הוא לממש ולדייק את השילוביות בין מערכות הלחימה בספינה. כאשר אנו רואים את הכלי בבחינת מערכת אחת שלמה, הכוללת את כלל המערכות השונות הפועלות בה, כאשר מטרתנו היא להביא אותה כמוצר מוגמר, מדויק ומבצעי לשימוש הזרוע", מסביר סא"ל שמעון לביאון, העומד בראש ענף שילובים ביחידת מפת"ח - בית התכנה של זרוע הים.
הניסוי שהתרחש החודש מהווה אבן דרך משמעותית, ומעיד על התקדמות משמעותית אל עבר היום בו ספינות סער 6 ימלאו משימות מבצעיות, על כך מפרט סא"ל לביאון: "המבחן השבוע התרכז בשתי מערכות חשובות - המכ"ם ומערכת כיפת הברזל הימית. המכ"ם מגלה וממפה כל אובייקט בטווח של מאות הקילומטרים מסביב לספינה, ומכך יוצר תמונת מצב עדכנית ומדויקת, ומערכת 'כיפת ברזל' היא מערכת היירוט המשמשת להגנה מפני איומים שונים שיכולים להימצא במרחב.
"הקישור המתקדם בין שתי המערכות האלו, נעשה על ידי מערכת השו"ב, שהיא פרי פיתוחה של זרוע הים. התפקיד שלה הוא לקחת את הנתונים הגולמיים מהמערכות ולספק תמונה מרחבית לשימוש מערכות הנשק וכלל מקבלי ההחלטות בספינה", הוא מוסיף: "משולש המערכות הנ"ל עמד במרכזו של הניסוי, כאשר בדקנו כיצד המערכות השונות מספקות ומקבלות את הנתונים, מעבדות אותם ומיישמות את תהליכי הלחימה של הספינה המתקדמת".
הניסוי מהווה נקודת ציון אחת מיני רבות במסע ארוך, אותו עוברת זרוע הים בשיתוף גופים נוספים במערכת הביטחון ובתעשיות הביטחוניות, "המסע החל לפני שנים בתהליך הנדסי שבו הגדרנו כיצד המערכות מתקשרות האחת עם השנייה, המשיך ביישום ובדיקת השילוביות בסביבות הפיתוח שלהן, ולאחר מכן במעבדת השילובים המרכזית של הזרוע שנקראת 'הלגונה'. בשנה האחרונה התהליך מתקדם ומגיע לשיאו עם סיום התקנת המערכות בספינה, הפעלה שלהן ויישום ניסויים שונים המוודאים את תקינותן ואת תפקודן בעת משימה".
הניסוי המרכזי שהתרחש החודש הוא ייחודי, זו הפעם הראשונה שבה נבדק תרחיש מציאותי ותפקודן של המערכות נבחן בשטח בהצלחה, ולא רק על ידי שרטוטים וחישובים פיזיקאליים. סא"ל לביאון מפרט: "בחרנו את הסיטואציה הכי רלוונטית לבדיקה ואנחנו מיישמים אותה מול מערכות הגילוי כדי לבחון ולנתח את יכולות הגילוי וההתמודדות של הספינה עם מרחב האיומים הרלוונטיים בתוך תא השטח בו תימצא הספינה בעת קרב. אנחנו מנתחים את התוצאות והביצועים וכך יודעים כיצד ואיך לשפר ולדייק את המערכות לכדי מענה משולב, מבצעי ומיטבי".
היחידות והתעשיות שלוקחות חלק בפרוייקט, פיתחו מעטפת ניסויים פרטנית לכל אמצעי ויכולת בספינה: "המערכות נבדקות גם ביכולתן העצמאית וגם בצורה משולבת כחלק מהכלתן בתצרף מורכב, מתוחכם ובעל יכולות המהווה את חליפת מערכות הלחימה המשולבת של הספינה, כאשר שילוב המערכת האחת עם השנייה מאפשר את מכפיל הכוח המהותי ליתרון בקרב. הניסוי השבוע בדק האם העבודה הקשה של המהנדסים, המפתחים, בודקי התוכנה ואנשי השילובים השתלמה, והאם כלל הנתונים והחישובים שהופקו במעבדות אכן נכונים ומאומתים".
"בנקודת ציון חשובה זו, מוצא אני לנכון לציין את האנשים הרבים השותפים לעשייה אשר פועלים לילות כימים ומפגינים מסירות, מקצועיות ודבקות במשימה שאין כדוגמתה למען הצלחת המשימה. החל ממשרתי מספן ציוד ומספן המטה בזרוע הים, לוחמי שייטת 3 כמובן כלל אנשי התעשיות הביטחונית שפועלות יחד אתנו כתף אל כתף. שיתוף הפעולה שנוצר יוצא מגדר הרגיל, ומפיק יעילות ומהירות, בקצב ובאיכות מצוינים ביחס לתהליכים בפרויקט מסוג זה. עד כה, התהליך מוגדר כמוצלח מאוד, וניתן לומר כי הניסוי הוכיח יכולת משמעותית של הזרוע, ומהווה עוד צעד בדרך למבצוע הספינות והקניית היכולת הנדרשת לצי", הוא מסכם.
יכולות שיא