מה הקשר בין 2 מזוודות, טיסה של 12 שעות ועיירה בשם אנאפוליס לקורס חובלים? מה הקשר בין 2 מזוודות, טיסה של 12 שעות ועיירה בשם אנאפוליס לקורס חובלים?

מה הקשר בין 2 מזוודות, טיסה של 12 שעות ועיירה בשם אנאפוליס לקורס חובלים?

אגם תותחני

שבוע ושלושה ימים לפני היום בו יצעדו על רחבת המסדרים ויחשפו את דרגות הקצונה וסיכת החובל הנכספת, ישבתי לשיחה עם שני חברי משלחת אנאפוליס, נציגי האקדמיה הימית בארה"ב, אשר נבחרו להיות גם שני מצטייני קורס חובלים 146

קורס החובלים הוא קורס יוקרתי מהקשים והארוכים בצה"ל, הקורס מתחלק לארבעה שלבים מרכזיים: בסיסי, מתקדם, אקדמיה וייעודי. בשלב האקדמיה מסיימים הצוערים תואר ראשון במדעי המדינה אותו עושים באוניברסיטת חיפה.
אלא שלמשך ארבעה וחצי חודשים, במרחק 12 שעות ובמקביל ללימודים באוניברסיטת חיפה בארץ, שני צוערי קורס חובלים הופכים למעין-צוערים אמריקאים ומצטרפים ללימודים באקדמיה הצבאית הימית בארה"ב הממוקמת בעיירה בשם אנאפוליס במדינת מרילנד, כחלק ממשלחת חילופי סטודנטים בקורס.
"לאחר שנה בקורס ולפני תחילת שלב האקדמיה, עשינו מבחני אנגלית לאוניברסיטה. כששאלו מי רוצה לצאת למשלחת, אני ובן התמודדנו ולאחר שיחות ופגישות עם פסיכולוגים הודיעו לנו שנבחרנו לצאת", משחזר סגן דיימונד, "הפעם בשל הגבלות הקורונה לא היה חילוף ורק אנחנו הגענו לאקדמיה בארה"ב ולא להיפך".
איך אורזים לארבעה וחצי חודשים? "הגענו עם שתי מזוודות שדחסנו אליהן את הכל ועשינו בעיקר המון כביסה", אומרים במבט חצי-מתוסכל חצי-משועשע.

סגן יהל דיימונד וסגן בן לוי התחילו את קורס החובלים לפני שנתיים וארבעה חודשים, בשלב האקדמיה נבחרו השניים לצאת למשלחת אנאפוליס באקדמיה הצבאית הימית בארה"ב.
"הכשרת החובלים בארה"ב שונה מאצלנו, מלבד לכך שהכשרתם ארוכה יותר ונמשכת ארבע שנים, הלימודים מתרחשים שם באקדמיה שהיא מוסד צבאי ולכן הם שונים מאלו באוניברסיטת חיפה בארץ, שכן היא מוסד אזרחי. התוכן שונה ומותאם לגישה שלהם, השיח באקדמיה בארה"ב משלב הרבה את התפיסה הצבאית.", מספר סגן לוי.

שבוע ושלושה ימים לפני היום בו יצעדו על רחבת המסדרים ויחשפו את דרגות הקצונה וסיכת החובל הנכספת, ישבתי לשיחה עם שני חברי משלחת אנאפוליס, נציגי האקדמיה הימית בארה"ב, אשר נבחרו להיות גם שני מצטייני קורס חובלים 146
"הצטרפנו לאנשים שזו היא שנה השלישית שלהם באקדמיה, אשר התגייסו בגיל 18, כך שטווח הגילאים שלנו היה יחסית זהה", מספר סגן דיימונד. "מעבר לפן הצבאי נהנו להיחשף תרבות שונה, לראות את המורשת והחשיבות שלה עבורם, הדגש על קריאה, למידה תמידית והרחבת אופקים. לקחתי מזה המון על הדרך להיות קצין", משתף סגן לוי.

"בגלל שהגענו מישראל, לפתע הפכנו מסטודנטים רגילים - לשגרירים. מה שהשפיע מאוד על ההשתתפות והמעורבות שלנו בשיעורים, היה מאוד ברור שיש משמעות גדולה לזה שאנחנו נוכחים בשיעור. המון פעמים ניצבנו מול סיטואציות בהן ייצגנו את נקודת המבט הישראלית ושיקפנו מהיכן היא נובעת. היה מאוד עוצמתי להבין שאנחנו לא המרכז, אנחנו לא מייצגים את עצמנו, אלא מהווים קול של מדינה שלמה ובעלי אחריות גדולה", מספר סגן דיימונד, "ראינו בשיעורים כמה מעריכים את ישראל מבחינה מבצעית וכמה אנחנו מהווים דוגמא חיה ונוכחים בחומר הלימודי".
סגן לוי מוסיף, "יצא לי להשתתף בפאנל דיון בשולחנות עגולים. הצטרפתי בכוונה תחילה לשולחן העוסק ביחסי ישראל ארה"ב. ייצגתי את ישראל בדיון וזה היה משמעותי עבורי. נחשפתי לגישות השונות בהסתכלות על המדינה, שמעתי על ערכים משותפים והבנתי שאנחנו מדינה מאוד מרכזית בכל שיחת יחסי חוץ".

״היו באקדמיה צוערים ממגוון רחב של מדינות העולם, חלקם ממדינות שאין איתם אפילו יחסים דיפלומטים. היו לנו שיחות מרתקות עם צוערים ממדינות שונות אשר סייע לנו להבנת נקודת מבטם על אירועים היסטוריים לצד המציאות העכשווית. זה היה מאוד מרתק ואני חושב שלא היה יוצא לנו לעבור את החוויות הללו לולא המשלחת״, מספר סגן דיימונד.

הם מפרטים כי הקשרים הנרקמים במשלחת בעלי חשיבות רבה, "דווקא כשנשלחנו בגיל הזה, צעירים יחסית הצלחנו לייצר קשרים בלתי פורמאליים שאינם תלויים בהכרח במקצוע או בעיסוק שלנו. כשאני עושה עם חבר אימון, לפתע הוא מתחבר לישראלי ומכיר את ישראל ואפילו יכול להיות שניפגש בהמשך. אלו קשרים אישיים שניתן לטפח ולשמר, זה הוא פן נוסף ואחר לדיפלומטיה", משתף סגן לוי.

"הרגשנו שלקחנו חלק מהיחסים בין הצי הישראלי והאמריקאי. הקשר בין הציים מאוד הדוק, היינו חשופים לטיבו", אומר סגן דיימונד. "בתרגיל JO האחרון, בשיתוף פיקוד המרכז של ארה"ב נפל לי באמת האסימון על סדר גודל וחשיבותו של הקשר. יכולנו לזהות את כלי הציי האמריקאי מהשיעורים שלנו בזמן האקדמיה, ייתכן שאפילו חלק מהחברים שהיו איתנו בכיתה, היו על הספינות בתרגיל", אומר סגן דיימונד.
"גם לפני היציאה למשלחת היינו חברים טובים ובאותו צוות במגמה. אך המשלחת קרבה בינינו יותר והפכנו לחברים טובים אף יותר", אומר סגן לוי.

סגן בן לוי, מצטיין קורס חובלים במגמת שיט, בחשיפת דרגות הקצונה מנשיא המדינה, יצחק הרצוג
סגן בן לוי, מצטיין קורס חובלים במגמת שיט, בחשיפת דרגות הקצונה מנשיא המדינה, יצחק הרצוג
לצד החוויות יוצאות הדופן עמדו בפניהם גם קשיים, "המרחק לא היה פשוט, כי בסופו של דבר אנחנו חיילים במסגרת לא מוכרת מה שלעיתים עלול לייצר קשיים, הגישה שם שונה מכל מה שאנחנו מכירים כאן ולקח לנו זמן עד שהתרגלנו", מספר סגן לוי.
"הייתי בקשר רחוק עם החברה וזה היה קשה מאד, מלבד לזה האקדמיה הייתה מאוד מרשימה אך ענקית והיה לנו מאוד קשה בהתחלה להתמצא. הגענו למקום חדש ולפתע העצמאות שלנו. זה היה מאוד לא פשוט אבל אני חושב שבסופו של דבר זה רק חישל ולימד אותנו המון", אומר סגן דיימונד.

סגן לוי וסגן דיימונד שובצו במגמת שייט על ספינות הטילים מדגם סער 6 וסער 5, "לפני שהתגייסתי לא יכולתי לדמיין לעצמי ששנה לתוך הקורס, אייצג אותו, את הזרוע והמדינה בארה"ב. זה ייחודי מאוד לשירות בצה"ל, באמת לא ניתן לחלום לאן הקורס יוביל אותך וכמה הזדמנויות יעניק לך", אומר סגן דיימונד.
"אנחנו מודים למפקדים שלנו שבחרו בנו לצאת למשלחת ולאקדמיה בארה"ב שאירחה אותנו בצורה מדהימה", מסכם סגן לוי.

סגן יהל דיימונד, מצטיין מופת, בחשיפת דרגות הקצונה ממפקד חיל הים, אלוף דוד סער סלמה
סגן יהל דיימונד, מצטיין מופת, בחשיפת דרגות הקצונה ממפקד חיל הים, אלוף דוד סער סלמה

עוד כתבות בנושא

loading...